torsdag 14 november 2013

Vägen till eget företag

Visitkort. Charlotte skymtar också i bakgrunden.
Hemmets Gröna Vrå är det första (men inte det sista!) företaget som startats i dyningarna från kursen som håller på att gå mot sitt slut. Det var väldigt intressant att höra Charlotte berätta om hur hon gick till väga för att starta eget företag, om hennes strukturerade arbete, stöd hon fått och vilket resultat det gett så här långt. Här helt kort:


Charlottes projekt på en 4H-gård ledde till 1) Odling i en odlingslåda på stan som ledde till 2) Projektbeskrivning till Stena fastigheter som ledde till 3) Start av eget företag

1) Odling i en odlingslåda. Charlotte brukade passera en låda på stan. En dag knallade hon in till huset där lådan stod och frågade om hon kunde odla där. Javisst. Vi vill gärna odla mer, du är välkommen på möte i nästa vecka, var svaret hon fick av Stena fastigheter. Typ.

2) Projektbeskrivning. Efter mötet blev Charlotte ombedd att göra en projektbeskrivning och ta fram en budget. Projektbeskrivningen innehöll
Charlottes egna tankar relaterade till Stenas egna visioner samt till Malmö stads miljöprogram. Hon hittade uppsatser med fakta som kunde ge stöd för påståenden.

Stena har något de kallar ”relationsförvaltning”. Här finns möjligheter att nischa in stadsodling. Tanken är att skapa projekt som de boende ska ta över. "Jag hoppas skapa en modell som jag kan ta vidare. Stena har ju fler fastigheter."
Här kommer jag (Sara) att tänka på Master Gardener Programme i Storbritanninen. Tänk om det blir Charlotte som introducerar och rullar ut denna modell i Sverige !
  
3) Starta eget företag. Det blev till att starta enskild firma. Charlotte har fått hjälp genom Nyföretagarcentrum, och affärsutvecklingsprogrammet Smart Start riktat till företagande kvinnor. Genom Skatteverkets hemsida har Charlotte skaffat FA-skattsedel. Annars är Verksamt.se sidan som samlar allt du behöver veta från myndigheterna. Skatteverket har Heta linjen – dit har Charlotte ringt tusen gånger.
Att skapa en budget handlar om att  gissa vad som förmodligen tjänas och vad vinsten blir av det.

Råd: 
Öppna alla brev från Skatteverket.
Hjälp finns.
Var ordningsam. Skaffa t.ex. pärm med flikar, spar alla kvitton och ta kvittokopior.
Varje gång du får in 500 kr, sätt 100 kr direkt till skattekontot.
Varje gång du tar ut lön, sätt lika mycket till skattekontot.
(Av 10000 kronor som fakturereras går ca 2000 kr till moms. Av resterande 8000 går ca hälften till andra skatter och avgifter.)
Momsredovisning har Charlotte valt att göra kvartalsvis.
Skäms inte för att ta betalt.

Lärdomar:
Tydlighet: Finn ut vilka premisser som finns. Vad är målet, delmål och vägen dit.
Ibland är det motiverat att säga nej, till exempel om den andra parten inte vill samma saker.

Karin Jansson tipsar att alternativ till att starta eget kan vara att bli anställd. Ofta tvekar företag att anställa. Då kan projektanställning/visstidsanställning eller timanställning vara en variant som går att förhandla fram.

Slutligen: 
Permakultur är ju mänskliga relationer.

/Sara Nelson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar