torsdag 8 augusti 2013

Recept: Pesto av basilika

Vi efterlyste recept på pesto av basilika och förvaring genom att frysa. Vi fyller på efter hand som tips och recept trillar in.

PESTO
Yauca Lopez Lafont har gjort med olika smaker.
grund: med bara mixad basilika och olja
vanlig pesto: pinjenöter, parmesan och olivolja
rapspesto med citronsmak: citronrapsolja och citronbasilika, pinjenötter och parmesan
pistou: olivolja, vitlök, tomat, parmesan, salt och peppar

Susanne Åberg mortlar.
Mortlar man basilikan ihop med grovsalt så blir det bra mojs. Och så mortlar man lite vitlök, och lite solrosfrön. Och "sköljer ur" med olja. Ost brukar jag hoppa över eftersom jag oftast inte har nån parmesan hemma.

Lotta Herlitz är ingen stor fan av basilika, gör sin pesto på persilja. Pinjenötter och parmesan ska det vara, tycker jag. Och mycket vitlök. Och så har jag gjort en dillpesto med dill, skållad mandel, parmesan, olivolja och lite vitlök. Supergod till fisk!

FRYSA IN
Laila Hedlund: Hacka den och täck i olja, portions frys i iskubar eller en masse i påse...
Anette Nilsson fryser som den är bara. Sug ut luften ur påsen innan den går ner i frysen.
Lill Siroiney: Det går alldeles utmärkt att frysa basilika, luftigt i en plastpåse eller glasburk. Himmelskt att ta fram i vinter. Grattis till skörden. Pesto eller grön salsa kan man göra lite som man tycker, någon slags nötter, persilja eller basilika, god olivolja och så kryddor. Mmmmm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar