fredag 22 mars 2013

22 mars Permakultur del 2 och vad äter vi?


Kort repetition från förra gångenMångfald och variation möjliggör nya relationer och samarbeten
Permakultur säger inte att det måste vara si eller så, utan Vad passar i vår situation?
Kantzoner är otroligt viktiga för hela vår evolution. Som exempel har vassbäddar en stor förmåga att suga upp näring ur vatten, vilken kan utnyttjas till att rena t.ex. avloppsvatten.

Etik enligt permakultur
Care of the Earth – Omsorg om jorden
Care of People – Omsorg om människor
Fair Share – Rättvis fördelning
Att göra gott, vad är det?

Permakulturdesign syftar till att förena mänskliga behov och naturens behov
Konflikt mellan mänskliga behov och naturens överlevnad. Ofta hamnar vi i diskussion om exempelvis framställning om mat som handlar om antingen hårt arbete á la 1800-tal eller fossila bränslen. Finns det alternativ?

Varför är det så svårt att bygga ett hållbart samhälle?

Diskussion om faktorer som påverkar:  Politik    Ekonomi   Teknikoptimism    Vilja   Lathet   Rädsla   Tradition   Psykologi  Brist på mod Okunskap  ???  Vi har det för ”bra"… eller? Många har börjat tröttna på att vara slavar i "ekorrhjulet".

Vad kan man förändra?
Flygresor  Köpa begagnat  Odla egen mat  Bo på liten yta  Äta mindre kött

Källa: www.wwf.se
Ekologiskt fotavtryck - Vad är det? Ett mått på mängden resurser som en människa förbrukar. Det är uttryckt i den areal av förnyelsebara resurser som behövs för att försörja en människa eller ett land. I snitt har varje människa på jorden ett avtryck på två hektar. Men det är inte Fair Share. Svenskarna förbrukar i snitt 5,9 hektar. Testa dit eget avtryck HÄR!

Karin tipsar om EgenEl.

Hur mycket äter vi varje år? Och vad?
Vi räknar själv på vår konsumtion och jämför med medelsvensken. Mest slagen blir jag av siffrorna över sockerkonsumtionen. Enligt statistik över vad vi äter i Sverige så äter vi lika mycket sylt och marmelad som vi äter rotfrukter, ca 10 kg/person och år. Totala sockerkonsumtionen ca 45 kg/person.  det finns femtioelva argument för att minska konsumtionen av raffinerat socker. 

Är vi självförsörjande i Sverige?
Vete 100%
Grönsaker 40%
Frukt 3% Här finns en enorm potential!
Kött 70%
Fisk 80%
Mjölk 90-100%
Vi importerar 80% av kraftfodret till djuren, tex soja från Brasilien.
Så vad kan vi göra?
/Sara
Observera att texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar och egna reflexioner. Det kan mycket väl smyga in tryckfel och andra missar. Använd gärna kommentarsfältet nedan för att skicka förslag på rättelser, relaterade tips och glada utrop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar