tisdag 19 mars 2013

18 mars Om bärkulturer

Och så lite om bärkulturer!
Fördelar med att odla bärkulturer är: lite gödsel, lite skötsel, få skadegörare, går lätt att renovera med lite kärlek, nyttigt med antioxidantfyllda bär, lätta att föröka, vindskydd, gynnar bra insekter och småfåglar (speciellt taggbuskar då taggarna hindrar fåglarnas bo från att förstöras), lätt att förvara bär, snabb skörd, lättflyttade.
Ska du flytta en bärbuske, gör det antingen när den ej har blad eller klipp ner allting innan du flyttar den. 
Hot mot bärbuskar är gräs, då de har ytliga rötter precis som gräset. Se till att rensa gräs så att de ej tävlar om näringen, eller gödsla. 
Viktigt att ta bort döda grenar i takt med att nya grenar kommer. Då får man en fin och välformad buske som ger mycket frukt! De gamla grenarna slutar ge frukt efter några år.
Ribes - vinbär, krusbär, jostabär
Röda och vita vinbär tål skugga. Då blir de höga. Odlingssäkert.
Beskär 1/7 (?) av busken varje år, ta de grövsta grenarna.
Bra sorter är Jonko Van den Tiest 
(stavning?) och den skånska Vit Jätte.
Innehåller naturligt mycket pektin, bra att göra sylt av (gärna med andra bär i också)!
Svarta vinbär- luktar gott, bladen är aromatiska och kan användas till te.  Beskär 1/5 varje år, grova grenar. Får lätt ett kvalster som sprider virus som gör buskarna sterila, får röda prickar på bladen och/eller uppsvullna knoppar. Väldigt smittsamt, om kvalstret kommer och du tror dig kunna tackla det ska du bränna riset. Bäst att ta upp hela busken och kassera (bränna?) och plantera nya buskar.
Bra sorter är Öjebyn och Storklas.
Krusbär - Förr fanns över 1000 sorter i Sverige. 90% av sorterna försvann när den amerikanska mjöldaggen kom. Syns som ett gråvitt lager på bäret på de lite mer resistenta sorterna, mindre resistenta klarar sig inte alls.
Halvskugga ger högre buskar, om de står i soligt läge behöver de stöd.
Bra sorter: Invicta, Jacob, Hinnomäki (gula och röda).
Bra sätt att förvara: lägg fina krusbär i en steril glasflaska, slå på kokhett vatten och sätt lock på. Håller jättelänge!
Jostabär - Korsning av krusbär och vinbär.
Rubus- hallon, björnbär och vinhallon
Björnbär- lite svåra att ta sticklingar av, men vi satte många i växthuset idag!

Björnbären är det som tar över en äng och hjälper till att bilda en skog. De skyddar ängen från att betas av djur och det växer snabbt upp. Gynnar skog och småfåglar. Den växer där det finns mycket näring eftersom den är näringskrävande. Har djupa rotsystem.
Hittar man bra vilda björnbär och vill få dem till sin trädgård kan man göra såhär: ta loss ett förstaårsskott, sparka runt i jorden under busken, lägg dit skottet och täck med en sten. Ett år senare har du en planta att ta med hem och plantera! (Var det såhär enkelt?)
En bra taggfri sort är Black Satin. Kommer lite senare än vilda sorter.
Sommarhallon - förädlade skogshallon. Näringsrika, stora, goda. Alltid på språng, växer gärna fram över kalhyggen med snabb fart eftersom de förbrukar mycket näring. Gillar gödsel och när man skär ner skotten som blommat, eftersom det bara kommer hallon en gång på en kvist.
Sägs alltid att man ska toppa dem, men det är faktiskt bra att inte göra det för då blir busken hög och grenarna lägger sig ner av tyngden så att fåglarna inte ser och äter upp bären.
Drabbas ofta av hallonvivel, en insekt som lägger ägg på blomknopparna som blir larver i hallonen. För att bli av med dem kan man antingen skaka grenarna mot en balja fylld med diskmedelsvatten tidigt på morgonen eller det roligare/snällare sättet: ta med hönsen ut till busken på morgonen och skaka busken så äter hönsen upp insekterna! Gött!
Bra sorter är Golden Queen -gula, och Preussen- stora.
Hösthallon - Blommar och ger skörd redan på årsskottet -frukt direkt på de nya skotten. Kommer på hösten, vilket gör att hallonviveln inte hinner med och då får man inga larver i hallonen. En förutsättning är dock att man klipper ner ALLT på hösten/våren så att hallonviveln ej kan angripa. Men sparar man årsskotten kan man (med risk för hallonvivel) få två skördar per år, en av fjolårsskotten på våren och en av årsskotten på hösten.
Bra sorter är All Gold-gula och Autumn Bliss.
Vinhallon - Från Japan, går att beställa frö från Internet. Har inte mycket problem med hallonvivlar.
/Amanda
BIlder från Wikipedia, Genbäcks Plantskola och alltomtradgard.se.
Observera att texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar. Det kan mycket väl smyga in tryckfel och andra missar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar